További cikkeink a témában

Fogyókúra

Szabó Emese A tavasz kezdetén sokan elhatározzuk, hogy lefogyunk, szeretnénk fogyókúra a súlyfölöslegtől, mire beköszönt a nyár. Számos tuti fogyasztó tippel bombáznak a különböző termékek gyártói és rengeteg régi és új diéta-tipp garantálja a gyors súlycsökkenést.

fogyáshoz ch black latte gyógyszertár

A gond csupán az, fogyókúra a hirtelen felindulásból megkezdett fogyókúra vagy böjt akár árthat is az egészségünknek. Legyen szó bármilyen diétáról is, néhány szabályt érdemes betartani.

Divatdiéták: működnek vagy sem?

Kép: Freepik Koplalni tilos Nem lehet elégszer ismételni, hogy a leggyakoribb fogyókúrás fogyókúra akkor követjük el, amikor a diétát koplalásként értelmezzük. Ha koplalunk, akkor szervezetünk elsősorban az izmokat kezdi el leépíteni, egyúttal pedig lelassul az anyagcserénk is. Amikor pedig szervezetünk végre táplálékhoz jut, először a zsírraktáraink töltődnek fel, emiatt pedig gyorsan visszaszedjük a leadott kilókat.

Ami a gyakorlatban ráadásul azt jelenti, hogy ilyenkor azok a kilók ugranak vissza fogyókúra, amelyeket az izomból adtunk le. Fogyókúra ilyen típusú fogyás megelőzése miatt is fontos az, hogy a fogyókúrához olyan diétát válasszunk, amely jó minőségű fehérjebevitelen alapul.

Ez ugyanis elengedhetetlen az izomzat megtartásához, a szervezet megfelelő működéséhez.

Egészséges fogyókúrás és diétás tippek, módszerek

Tipp: A fehérje pótlásáról legegyszerűbben úgy gondoskodhatunk, ha fogyókúrás étrendünkben kiemelt szerepet kapnak a halak és a sovány húsok. Vagy pedig úgy, ha a diéta alatt speciális turmixokat is iszunk. De persze a fehérjepótlás nem minden, fogyókúra az izmok megőrzéséhez az is szükséges, fogyókúra legalább kétnaponta sportoljunk. Az ugyanis ugyancsak jellemző diétás hiba, hogy a csökkentett kalóriabevitel miatti fáradtságra hivatkozva lemondunk a mozgásról.

Diéta kisokos: A szakértő elárulta, hogyan lehet eredményes a fogyókúra - fx-konfetti.hu

Elfeledett gyomor Ugyancsak gyakori hiba az, hogy a diéta kezdetétől napi szinten méregetjük testsúlyunkat. Még akkor is, ha ez gyakorlatilag teljesen felesleges, hiszen a napi súlyingadozást a test víztartalmának változása is okozhatja, így az egyáltalán fogyókúra utal arra, hogy mennyit fogytunk, arra pedig végképp nem, hogy fogyókúra zsírt adtunk le.

gyors fogyókúra nőknek 1000 kalóriás fogyókúrás étrend

Emiatt pedig bőven elegendő hetente egyszer, ugyanabban a napszakban — lehetőleg reggel, a fürdőszoba használatát követően — méredzkedni. Tipp: A mérlegre való fölösleges koncentrálást értelmes tevékenységgel is helyettesíthetjük.

Kapcsolódó cikkek

Olyasmivel, amire a diéta során gyakran elfelejtünk figyelni. Arra ugyanis kevésbé ügyelünk, hogy kúránk alatt gyomrunk egészsége se sérüljön. Ennek érdekében a diéta során érdemes figyelni arra, hogy végig fogyasszunk olyan enzimes termékeket, melyek megőrzik a bélflóránk egészségét, megakadályozzák annak károsodását, valamint segítik a jó minőségű tápanyagok hasznosulását. Fogyókúra minimum tehát, hogy élőflórás joghurtot fogyasztunk. Ha azonban komolyabban vesszük a dolgot, érdemes patikában kapható, bélflórát regeneráló probiotikumokat is beszereznünk.

Végzetes böjthiba Fogyókúra méregtelenítő böjtbe fogyókúra, végképp tisztában kell lennünk annak kivitelezhetőségével, hiszen a böjthibáknak már egészen súlyos következményei is lehetnek. Azt például nem szabad elfelejteni, hogy húszas testtömegindex BMI alatt a böjtölés nem ajánlott, ahogyan ez a típusú diéta gyerekek és kismamák esetében is káros lehet. A fejlődésben lévő szervezet növekedése a tápanyagok megvonásának hatására lassulhat, és idegrendszeri problémák, csontfejlődési zavarok is fölléphetnek.

Sikeres fogyókúra: így csináld, hogy működjön

Kép Kép: Freepik Ugyanez a helyzet akkor, ha valaki például cukorbeteg, vagy valamilyen táplálékérzékenységgel él együtt. Cukorbetegeknek fogyókúra csak azért sem szabad böjtölésbe kezdeniük, mert az általuk naponta fogyasztható szénhidrátmennyiség grammra fogyókúra meg van határozva. Gyakran fogyókúra vagy böjt nélkül is elhibázzák a diétájukat, pusztán azzal, hogy egyik nap a megadottnál több, a másik nap pedig kevesebb szénhidrátot fogyasztanak.

Ezt pedig nem igazán lehet büntetlenül módosítgatni egy-egy böjt kedvéért.

zöld kávé fogyasztó hatása diéták konyhatechnológiai csoportosítása

Tipp: Míg a cukorbetegek esetében a fogyókúra kivitelezéséhez mindenképpen szakember segítése szükséges, addig más a helyzet a lisztérzékenyek, tejfehérje- és tejcukorérzékenyek esetében. Ők ugyanis szakember segítsége nélkül is fogyókúrázhatnak, illetve böjtölhetnek, ha közben saját étrendjük szabályait betartják.

Fő navigáció

Fókuszban a vitamin A diétát minden esetben fontos lenne egyénre szabni, abba a hibába pedig végképp nem szabad beleesni, hogy bedőlünk az éppen aktuális fogyókúradivatnak. Vannak ugyanis olyan vitaminok, amelyekhez például fogyókúra csak állati eredetű élelmiszerekből juthatunk.

Még több termék Ne koplalj! A vízdiétával, a léböjtkúrákkal nemcsak kibírhatatlan éhezésre ítéled magad, hanem rosszabb esetben még súlyos fogyókúra is okozol a szervezetednek. Hiánybetegségek, gyomorfekély, szívelégtelenség is jelentkezhet, az efféle károsodásokat pedig hosszú időbe telik helyrehozni.

Jó példa erre a zöldségekben lévő Fogyókúra és a vas, amely ezekből a növényi eredetű táplálékból kevésbé jól szívódik fel a szervezetben. Vagy ilyen a szervezet számára nélkülözhetetlen omega3 zsírsav is, amelynek legfőbb forrása a halolaj.

Emiatt pedig az ilyesmit nem szabadna száműzni az étrendből. A húsok teljes mellőzése ugyancsak fogyókúra fogyás 55 évesen a diétának, már csak azért is, mert az egyes zöldségekben és gyümölcsökben nem feltétlenül van egyszerre jelen a szervezet számára szükséges összes fehérje. Tipp: Ha a húsokat fogyókúra, akkor a növényi alapanyagokat tudatosan úgy kell összeválogatni, hogy fogyókúra összetételük megfelelő legyen.

fogyas gyorsan es egyszeruen könnyű gyors fogyás

Ezzel ugyanis elejét vehetjük annak, hogy szervezetünk a fehérjehiány miatt izmokat kezdjen el bontani. Anyagcseréje fogyókúra Ugyancsak el lehet hibázni a fogyókúra vagy fogyókúrát akkor, ha valakinek gyors az anyagcseréje. Ilyenkor ugyanis a szervezet az átlagosnál több energiát használ föl, ami miatt már akár egy egynapos gyümölcslékúra is megerőltető lehet, hiszen a szervezet nem kapja meg a működéséhez szükséges energiát.

fogyás beindítása 2 napos fogyókúra

Hosszabb, egy-másfél hétnél tovább fogyas kapszula böjtkúra pedig még akkor sem javasolt, ha valakinek ilyen panaszai fogyókúra.

Ennek oka pedig egyszerűen az, hogy a tartósan nagyon alacsony energiaszinten lévő szervezet lecsökkenti alap anyagcseréjét. Emiatt pedig a böjtölő a hosszas kúra után hízni fog, még akkor is, ha egyébként nem eszik többet, mint korábban. Tipp: A diétát vagy böjtöt azonnal abba kell hagyni, ha valaki az étrendváltás első két napján érezhetően fáradtabb lesz, és ez a későbbiekben sem változik, sőt ingerlékenységgel is párosul. Ez a cikk a Képmás magazinban jelent meg.

Korábban a zsírokat tartották üldözendőnek, az utóbbi időben viszont egyre inkább a szénhidrátok váltak főellenséggé. Utóbbiakat számos önjelölt táplálkozási szakértő az elhízás legfőbb okozójának kiáltotta ki. Aztán a kocka újból fordult: fogyókúra és kínai kutatók is kimutatták, hogy a zsíros étrend magasabb energiafelvételhez és elhízáshoz vezet, míg a

1 hetes egészséges étrend mennyi kalóriát kell enni a fogyáshoz